VUODEN JÄNNITTÄVIN MAITOJUTTU #HYVÄÄ

maitotolkki hameesta suomesta arla hunajaista

Kuluneen vuoden aikana yksi mielenkiintoisimmista jutuista oli mahdollisuus päästä mukaan Arlan uusien maitotölkkien suunnitteluprosessiin. Nämä ihanat uudet tölkit ovat jo vilahdelleet täällä blogissani aiemmin, mutta sain luvan kertoa miten me Timoset pääsimme vaikuttamaan lopulliseen tulokseen.

Arlalla halutaan olla lähellä ihmistä, ja siksi markkinointitiimi kehitti prosessin, missä itse kuluttajat otettiin mukaan suunnittelemaan uutta ilmettä, uusia tuotteita sekä uusia palveluita. Tässä meidän perhe astui kuvioihin, saimme olla suunnannäyttäjiä.

hunajaista maidot arla

Arlan vanhat maitopakkaukset eivät toimineet kokonaisuutena ja omaan silmääni ne eivät olleet kauniita. Visuaalisena ihmisenä minulle on tärkeää se, että tuotteen pakkaus on kaunis ja tietysti siitä pitää saada tarpeeksi informaatiota sisällöstä. Pakkauksella voidaan luoda myös fiiliksiä, ja itse olen kuluttajana juuri sellainen, johon vetoaa tarinat ja kuvaukset siitä missä tuote valmistetaan.

Mielikuva Arlasta itselläni on ollut aina hyvä, Arlalla on hauskoja vanhempia mainoskampanjoita, jotka ovat oikeasti jääneet mieleen. Mutta kyllä, minäkin mielsin firman tuotteet ruotsalaisiksi. Mutta koska Arlan maito on nyt täysin suomalaista maitoa, oli pakkaukset tietysti suunniteltava niin, että ne antoivat oikeutta tälle hienolle tuotteelle, lähimaidolle.

hunajaista maito arla hame lahimaito lahiruoka

Mille suomalainen maito sitten näyttää? Arlan tiimi kiersi tapaamassa suuren määrän kuluttajia, kaupan edustajia ja henkilökuntaa. Mitkä ovat tarinoita maidon takaa, mitkä asiat saavat meidät suomalaiset hyvälle tuulelle. Monella on erittäin vanha tunneside maitoon ja sen pakkauksia kohtaan. Ehkä sinäkin olet telminyt lapsena navetoissa ja maalla lehmien aitauksissa. Nämä ovat herkkiä asioita meille.

Minä, Ville ja Siiri pääsimme sitten esteetikkoina kertomaan, millainen kaunis ja toimiva maitotölkki olisi. Katsoimme kuvia, keskustelimme ja avasimme ravintoon liittyviä arvojamme keskustelun myötä. Seurauksena itsekin huomasin kannattavani ennen mitään muuta seikkoja lähiruokaa. Olisiko markkinoita erikseen hämäläiselle maidolle? Millaista tölkkiä ei tarvitsisi piilottaa pöydältä vaan se saisi olla jopa osa kattausta?

arla maitoa hameesta hunajaista yhteistyo

Arla otti poikkeuksellisesti meidät kuluttajat mukaan designprosessin kaikkiin vaiheisiin, ja sen seurauksena syntyi lopulta todella kauniit maitopakkaukset.  Takana on lukematon määrä käytyjä keskusteluja siitä, mikä edustaa meille suomalaisuutta, ja minkä me kuluttajat määrittelemme lähiruoaksi. Me Arlan tiimin tapaamat ihmiset olimme kertomassa tarinoita, tarinoita siitä mitä suomalainen maito meille merkitsee. Kerroimme tunteista, fiiliksistä, muistoista. Prosessin myöhemmässä vaiheessa saimme nähdä erilaisia maitotölkkejä ja kertoa niistä mielipiteemme.

Tässä vaiheessa keittiönpöydällämme oli huippusalaisisa uusia maitotölkkien protoja ja oli jännittävää päästä arvostelemaan niitä. Rakastuin akvarellien käyttöön, ja onneksi se jäi lopullisiin pakkauksiin! Lisäksi pallot ja viivat kolahtivat minuun, maitotölkissä kuuluu olla valkoista ja sinistä. Luonnon värejä. Totutut maitojen värikooditukset elävät meissä voimakkaana. Mutta oletko jo huomannu Arlan uusien pakkausten selkeän kaavan? Katsopa ensi kerralla kaupassa mistä pallot, viivat ja värit kertovat. Siirin tekee oikein onnelliseksi tuo raitojen välistä kurkkiva lapsihahmo lippiksessään, voisiko se olla jopa Siiri. 😉

hunajaista joutsenmerkki arla maitoa suomesta

Arjen iloisten asioiden ei tarvitse olla suuria juttuja. Hämäläisen maidon ostaminen lähikaupasta tekee minut onnelliseksi. Uuteen kauniiseen purkkiin on lisäksi helppoa rakastua! Ja kyllä, tähän prosessiin osallistumisen jälkeen, meillä pidetään aina tölkkiä pöydällä. Juhlissakin.

Kertokaa mitä ajatuksia nämä uudet pakkaukset ovat teissä herättäneet? Ovatko tölkit onnistuneet? Ja onko sinulla jokin maitoon liittyvä lapsuusmuisto? Kerro minulle! 

maitoa hameesta hunajaista blogi arla

PS. Käy kurkkimassa Jannen vinkki juhlien jälkeisiin aamuihin, taidan ottaa sen huomenna käyttöön.

// yhteistyössä Arlan kanssa.

You may also like

14 Comments

 1. Rakastan näitä uusia maitotölkkejä! Itse olen hyvin tarkka asioiden visuaalisesta ilmeestä. Myös visualisti opiskelijana pidän tärkeänä että meille suomalaisille niin perus asia kuin maitotölkki, voi näyttää näinkin hyvältä! Loistavaa 🙂

 2. Moikka!

  Olen itse graafinen muotoilija ja valmistunut muotsikasta pakkausmuotoilijaksi, joten näin ammattilaisen silmin täytyy sanoa, että AIVAN IHANAT grafiikat uusissa maitopurkeissa on! Valitsen kaupassa mielummin kivannäköisessä pakkauksessa olevan tuotteen, mutta samalla ehdottomasti myös suomalaisen. Ympärillä oleva visuaalisuus on tärkeää, joten toivottavasti elintarvikealalla (ja toki muillakin aloilla) ollaan rohkeampia pakkausten suhteen, jotta me kaikki saamme nauttia entistä ihanempaa arkea 😉

  Ps. Minäkin olen aina kuvitellut, että kaikki Arlan tuotteet on ruotsalaisia! Hah 😀

  1. Olen ystäväpiirissä huomannut, että nykyään porukka on todella tarkka sen suhteen mille purkki näyttää, mutta sisällönkin pitää olla laadukas! Joten purkkien ulkoasu on todella merkittävä asia luomaan laadukkaan vaikutelman.

   Näissä on onnistuttu todella hienosti!

   Arlan maito on nyt täysin suomalaista ja itse juon hämäläistä maitoa 😀

 3. Arjen kauneutta! Hyvä asia, että paikallisuutta on korostettu ja Hämeenlinna nostettu maailmankartalle:)
  Mutta, miksi edelleen rasvattoman maidon purkki ja laktoosittoman maitojuoman purkki ovat lähes saman väriset? Lapsiperheissä joissa juodaan molempia maitoja, ei voi pienen lapsen antaa itse ottaa jääkaapista “sitä vaaleansinistä maitoa”, koska molemmat purkit ovat vaaleansinisiä. Näin on myös muilla meijereillä. Vaaditaan lisää värejä maitopurkkeihin;)

 4. Näiden maitopurkkien visuaalinen ilme kyllä hivelee katsojan silmää. Mutta onko Arlalla ollenkaan luomumaitoa?

 5. Oo olen aivan myyty noista uusista ulkoasuista!
  Ihanasti toimittu Arlalta 🙂 ulkoasut ovat mielestäni todella raikkaita ja suomalaisia, kotoisia ja myös kesäisiä 🙂
  Itselleni ulkoasut ovat näköjään supertärkeitä, (esim. minusta on ihanaa kun Rainbow uusi pakkauksiansa, ostan paljon mielummin nykyään heidänkin tuotteitaan) ja siksi olenkin aivan erityisen iloinen tästä uudesta tyylistä! Jee 🙂
  Onkohan Arlalla myös laktoosittomat versiot/onkohan niitä kuvitettu tällä tavalla?

  1. Jutusta vai maidosta yleensä? En päässyt näkemään sitä dokkaria. Maito on itselleni herkkua ruoan kanssa mutten sitä janooni juo, koen että pari lasia riittää itselläni päivässä. Maidon juominen on minulle lapsuudesta lähtöisin oleva tapa, kuten monilla muilla suomalaisilla. Kalsiumin ja vitamiinien takia sitä en edes varsinaisesti juo. Vaan maun. Kylmä maito pullan kanssa tai ruoan kanssa iso lasi maitoa. Terveellisyydestä vatsalle on monia mielipiteitä, jos vatsa kestää, niin mikäs siinä. Onneksi on laktoosittomia vaihtoehtoja jos maitoa juo tosiaan maun takia kuten minä.

   Kaloreita maidosta saa kuten mehuista, itseasiassa juotin Siirille maitoa kun hän oli pieni ja ruoka ei maistunut lainkaan. Näinä paastoaikoina koin, että maidon juominen on todella tärkeää. Liika maidon juominen ilmeisesti estää taas raudan imeytymistä ja aiheuttaa anemiaa.

   Kuten kaikessa, on hyvä säilyttää kultainen keskitie 🙂 Emme kuulu niihin perheisiin, jotka tuovat ostoskärryssä 10 tölkkiä maitoa kaupassa käydessään. Meillä riittää vähempikin, mutta se mitä maitoa juon on minulle tärkeää. Valitsen luomua Siirille tai lähimaitoa.

   Kiitos kommentista, palaathan vielä tarkentamassa jos en vastannut oikeaan kysymykseesi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *