TOIVEPOSTAUS: MITEN LÖYSIN BLOGIHARRASTUKSEN? + VINKKEJÄ BLOGGAAJALLE

tyopoyta tyopiste imac marimekko artek hunajaista blogi sisustus string

Pyysin tässä taannoin lukijoita heittämään postausehdotuksia, mitä haluaisitte kuulla tai nähdä. Aloitan siis tästä: Miten löysin blogiharrastuksen, mistä se lähti ja mille blogin kirjoittamisen aloittaminen tuntui.

Olen joskus täällä kertonut aiemminkin, miten aktiivinen olen ollut somessa jo vuosia. Minulle valokuvien jakaminen on ollut todella luontaista, ja jo ennen blogeja olin erittäin aktiivinen nostalgisessa Irc-Galleriassa.

Galtsussa kuvien lisäksi kirjoitin julkista päiväkirjaa, kertoilin elämästämme huumorilla höystetyin sanankääntein. Sellaista tavallista rakastuneen pariskunnan opiskelijaelämää Lahdessa ja myöhemmin Hämeenlinnassa. Vuosina 2004-2008 gallerian päiväkirja päivittyi ahkeraan, ja seuraajiankin oli ihan mukavasti muistaakseni. Pupulandian Jenni juuri taannoin kertoi muistavansa minut Galleriasta. Hauska juttu sekin!

Jutut sivusivat juhlimista, arjen havaintoja, ystäviä, ja omia fiiliksiä. Päiväkirjasta puuttui aluksi kuvat, mutta vähitellen niitäkin pystyi teksteihin lisäämään. Tässä vaiheessa blogin kirjoittaminen kävi ensimmäisen kerran mielessä.

Räppimamma-blogi syntyi 2008. Ensimmäinen postaus taisi kertoa hetkestä, minkä olin kokenut Villen tapaamista edeltävänä kesänä. Sitä miten istuin parvekeella yksinäisyyttä potien, ja miettien mielessäni, että olisiko minulle joku ihminen tuolla jossakin. Nämä tekstit piilotin sitten myöhemmin ja blogi jäi hiljaiselolle. Koin, että blogille ei ollut selkeää suuntaa.

Samoihin aikoihin Facebookissa tuli jaettua paljon kuvia raskausajastani, Siirin ensimmäisistä hetkistä. 2009 teimme päätöksen ostaa tämän asunnon, ja kesällä 2010 muutimme Hunajaan. Silloin löysin  punaisen langan, kodinlaittelun. Tämä oli luonnollinen askel uudesta kodistaan innostuneelle naiselle.

Monikaan ystäväni siihen aikaan ei jakanut samoja intressejä sisustuksen suhteen ja kaipailin vuorovaikutusta ihmisten kanssa, jotka fiilistelivät myös design-huonekaluja ja Marimekon vaatteita. Hunajaista oli vihdoin syntynyt.

Mille tämä sitten tuntui? Alusta alkaen olin todella aktiivinen ja innoissani. Arjen keskellä olen kuvannut paljon ja kuvien jakaminen blogissa oli hyvin luonnollista gallerioiden ja facebookien jälkeen. En ole koskaan pelännyt jakaa elämääni, en ole pelännyt kritiikkiä, enkä varsinkaan mitään kotimurtoja tai murhaajia. Avoimesti vain eteenpäin siis blogin alkuvaiheilla mentiin!

Koska siihen aikaan en tiennyt juuri mitään blogeja entuudestaan, oli helppoa lähteä toteuttamaan vain omaa linjaa. Toki pikkuhiljaa alkoi tupsahdella mahtavia blogeja vastaan, muistan esimerkiksi kun olen löytänyt Varpusen blogin ensimmäistä kertaa. Taisin lukea sen alusta loppuun kertaheitolla. Ja kyllä, inspiroiduin kovasti. Tässä vaiheessa vasta kiinnostuin toisista blogeista todenteolla.

Kodinlaitteluun siihen aikaan sai vielä jotenkin vähemmän tietoa mistään, yritykset eivät promonneet näin ahkeraan kuin nykyään. Finnish Design Shopin valikoimien ja Dekon avulla lähdin etsimään meille huonekaluja, ja pikkuhiljaa lopputulos on nykypäivänä kotonamme.

Kuvasin jo tuolloin lapsiperheen arkea, Siirin kasvua ja luontoa todella paljon. Ja harmikseni kävi blogini kanssa katastrofi, kaikki kuvat katosivat! Kun pitkä bloggaushistoria katoaa yhtenä hetkenä bittiavaruuteen, sen yli pääseminen ei ollut helppoa. Mitä nyt? Lopetanko tähän?

Pikkuhiljaa suosta noustiin uusien postausten avulla, kävijät löysivät blogini uudelleen ja Indiedaysin Inspiration-sivusto lanseerattiin. Liityin siihen, ja blogi alkoi kasvaa…ja pikkuhiljaa se kasvoi todella paljon isommaksi kävijäluvuiltaan, kuin olin koskaan uskaltanut toivoa. Tässä vaiheessa myös markkinointiyhteistyöt alkoivat näkyä Hunajaisessa, olin niistä todella innoissani jo tuolloin. Minulla on ollut onnea, yhteyttä ovat ottaneet juuri ne firmat, joiden kanssa toivoinkin tekeväni joskus yhteistyötä. Tai eihän niitä asioita edes miettinyt blogia aloittaessa.

hunajaista tyopoyta tyopiste imac artek string hylly flos tabt

Jos jotain nopeaa vinkkiä voisi sanoa teille lukijoilleni, jotka bloggaatte…olisivat ne ehkä tässä:

1. Blogatkaa siitä, mistä olette oikeasti innoissanne.

2. Olkaa rohkeasti omia itsejänne. Älä kopioi tai esitä toisen ideaa omananne.

3. Avatkaa elämästänne juuri sen verran kuin itsestä hyvälle tuntuu.

4. Olkaa aktiivisia. (!!!)

5. Panostakaa kuviin. Isot laadukkaat kuvat ovat kaiken a ja ö.

6. Pitäkää tekstit suht lyhyinä.

7. Verkostoitukaa, kommentoikaa ahkerasti toisten blogeja. (Mutta ei vain kävijöiden toivossa, ottakaa irti se kaikki, mitä toinen bloggaaja teille voi antaa vuorovaikutuksellaan)

8. Pitäkää taukoa silloin kuin sille tuntuu.

9. Tehkää tätä intohimosta kuvaamista tai kirjoittamista kohtaan. Ei materian toivossa.

10. Googlen optimoinnilla kuitenkin voi saada kävijöitä jo heti alkuunsa enemmän. Kuvat kannattaa nimetä.

11. Lisää blogisi kaikille mahdollisille blogilistoille.

tyopoyta ja eteinen hunajaista tyopiste marimekko covo latva naulakko marimekko tab t flos string

Joskus minusta tuntui, ettei blogiini löydä kukaan…ja kas vain toisin kävi. Silti toisinaan vielä tuntuu, että onkohan siellä ruudun takana ketään. Lukijat voivat olla myös hyvin näkymätöntä sakkia. Itse syyllistyn siihen, etten ehdi vastaamaan kommentteihin tarpeeksi ajoissa, keskustelua ei tällöin synny niin helposti.

Ja kun alkaa miettimään lukijoita liikaa, ahdistuu vain. Aina on mietittävä, että kenelle blogia ensisijaisesti on alkanut kirjoittaa. Itsellesi tottakai. Sillä tiellä on vain pysyttävä. Kommentit voivat olla raakoja ja keskustelupalstat laulavat shaissea elämästäsi, raha-asioistasi ja parisuhteestasi…mitä sitten. Tiedät itse totuuden omasta elämästäsi ja pitää pysyä vahvana kritiikin edessä.

Olen ollut todella onnekas, väitän, että minulla on parhaat lukijat ikinä. Saan niin harvoin mauttomia tai törkeitä kommentteja. Kestän kyllä kritiikin hyvinkin, jaan eriävät kommentit Villelle ja onneksi on vierellä ihminen, joka sanoo “Unohda tuollaiset!” tai “Itseasiassa lukija on täysin oikeassa!” 😀

Bloggaaminen vaatii tiettyä heittäytymistä tuntemattomaan, ja kuten kirjoitin, en ole sitä koskaan pelännyt. Päinvastoin, itsensä heittäminen “susille” on todella vapauttavaa! Terapiaa blogini on antanut minulle myös. Muistatte varmasti A Beautiful Body-haasteen. (Ihanaa muuten huomata laihtuneensa tuosta kuvasta.)

Kirjoitan toisinaan blogia niin, että kyyneleet valuvat. Joskus onnesta, joskus surusta. Voisin uskaltaa väittää, että teen tätä siis itselleni. Ja bloggaaminen antaa niin paljon. Viime kädessä olen saanut tätä kautta ystäviä, joita ilman en enää voisi elää. Sillä samat intressit vetävät ihmisiä yhteen, ei ihme, että bloggaajat viihtyvät toistensa seurassa. On tämä niin ihmeellisen outoa hommaa, että blogiton ihminen ei voi sitä täysin ymmärtää. Vai mitä luulette?

Bloggaaminen on kasvattanut itsetuntoani, olen huomannut, etten ole aivan päästäni pipi vaikka kirjoitankin rohkean avoimesti. Avoimempikin voisin olla. Minun on silti suojeltava läheisiäni, heidän kustannuksellaan en halua tätä työtä tehdä. Joten parisuhdeongelmat tai lapsuudenajan traumat jäänevät pimentoon teiltä. 😉

Jos itse haen blogeilta ulospääsyä arjen harmaudesta, toivon että voin tarjota sitä teillekin. Valittaminen ei ole oikea tapa blogata, vaikkakin negatiiviset tuntemuksetkin pitää uskaltaa jakaa.

Minusta tämä tuntuu edelleen hyvälle! Elämää somessa vuodesta 2004…eli kymmenen vuotta olen tätä tavalla tai toisella toteuttanut. IHAN ÄLYTTÖMÄN HULLUA! Silti niin koukuttavaa, että kone on kulkenut mukana mökillekin, vaikkei minulla enää ole mitään portaalien minimipostausmääriä. Koukuttava harrastus tai työ siis kerrassaan!

hunajaista kesamokki kaupunkilainen mokilla imac mantypanelit

You may also like

17 Comments

 1. Hyvä kirjoitus, pakko kommentoida. Vaikka ite en bloggaa niin luen blogeja ja tuntuu että oon sellainen tunteilija että pääsen hyvin bloggaajan tunteisiin. Itken ja nauran kun luen ja todellakin huomaa että sellainen blogi kiinnostaa ja antaa enemmän missä puhutaan omista jutuista aidosti. Tottakai välillä voi olla kevyempääkin juttuja. Että samaan malliin eteenpäin 🙂

 2. ah, mäkin muistan sut irc-galleriasta! mulla on sellainen mielikuva et meillä on ehkä (ainakin ollut nuorempana, enkä nyt edes osais varmaan nimetä yhtäkään) jonkun verran yhteisiä kavereita ja jotenkin sitä kautta oon bongannut sun kuvat sieltä 😀

 3. Oli kiva kuulla sun blogiuran historiaa ja vinkeistäkin on hyötyä aloittelevalle bloggaajalle. 🙂 Toivottavasti saan ajan saatossa bloggaamisesta yhtä paljon irti kuin sinä olet saanut!

 4. Ihana tämä uusi blogipohja. Vaikkei siinä edellisessäkään vikaa kyllä ollut! 🙂
  Hyviä vinkkejä ja olipas mielenkiintoista lukea sun historiasta. Räppimamma, aivan mahtava nimi. Onko se vielä jossain, siis pääsiskö sitä lukemaan? 😉

  1. Postaukset katosivat sittemmin myös kun kuvatkin, eli käytännössä tämä on sama blogi, alusta puuttuu vaan juttuja enemmänkin. :/ vinkkejä olisi vielä enemmänkin, pitää kirjoitella niistä lisää myöhemmin 🙂

 5. Onpa kiva lukea tämä juttu, kiitos! Se on muutenkin hauska katsella elämässä taaksepäin ja pohtia miten asiat ovat kehittyneet. Usein sitä puuhailee jotain juttua, eikä huomaa sen olevan osa isompaa kuviota ja kehitystä. Ja sitten jossain vaiheessa voi havahtua siihen, että hei, minähän olen tehnyt paljon ja kehittynyt!

 6. Kiitos Riikka (taas tämänkin kerran) rehellisestä pohdinnasta ja mielenkiintoisesta postauksesta.

  Tää on kyllä maailman ihanin harrastus. Aika paljon oppii myös itsestään samalla. Mä juuri pääsin tutkimaan reaktioitani ja tunteitani, kun sain puolentoista vuoden aikana ensimmäisen negatiivisen kommentin. Se oli tosi asiallinen ja koski blogiyhteistöitä + mainontaa, mutta tuntui silti pahalle. Ihmettelen miksi joku luulee, että ruudun toisella puolella ei olisi enää sama ihminen rehellisine mielipiteineen jos jostain kirjoituksesta sattuu saamaan jonkun kympin arvoisen palkkion. Näissä tunteissa on mulla opettelemisen paikka.

  Mä oon tosi mielenkiinnolla seurannut sun blogia, vaikka tässä välissä ei oo tullut paljoa kommentoitua. Bellablogien aikaan koin sen jotenkin helpommaksi ja ilmoitus sun vastauksesta tuli aina s.postiin. Nyt tää ulkoasu tuntuu jo tutummalle 🙂 Jes!

  1. Nuo blogiyhteistyöt ovat yksi kompastuskivi lukijoille, eivät muista sitä että en mainistaisi mitään mitä en oikeasti käyttäisi 🙂 menee helposti tunteisiin ruudun molemmilla puolilla. Mutta tuossakin on ollut pakko vain olla rohkea ja luottaa omaan päätökseen lähteäkö vaiko eikö yhteistyöhön. Olipas sekava lause 😀 saat ilmoitukset sähköpostiin jos tuolta blogin alapalkista tilaat ilmoitukset sähköpostina 🙂

 7. Hyvää pohdintaa! Mulle on vielä pimennossa kaikki Googlen optimoinnit ja miten eri blogilistoille lisätään oma blogi.. Eli jos vielä kirjoittelet lisää vinkkejä niin näistä kuulisin mielelläni 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *